10 udowodnionych korzyści z picia zielonej herbaty

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest wypełniony przeciwutleniaczami i substancjami odżywczymi, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu, utrata tkanki tłuszczowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka i wiele innych imponujących korzyści. Poniżej znajduje się 10 korzyści zdrowotnych z zielonej herbaty, które są udowodnione przez badania.

  1. Zielona herbata zawiera związki bioaktywne, które poprawiają zdrowie

Zielona herbata jest czymś więcej niż tylko płynem. Wiele związków roślinnych w liściach herbaty czyni z niego napój, który zawiera duże ilości ważnych składników odżywczych. Herbata jest bogata w polifenole, które mają działanie zmniejszające stany zapalne i pomagające w walce z rakiem. Zielona herbata zawiera około 30 procent polifenoli wagowo, w tym duże ilości katechiny. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zapewniają inne korzyści.

Substancje te mogą zmniejszać powstawanie wolnych rodników w ciele, chroniąc komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem. O tych wolnych rodnikach wiadomo, że odgrywają rolę w starzeniu się i wszelkiego rodzaju chorobach. EGCG (galusan epigallokatechiny) jest jednym z najpotężniejszych związków w zielonej herbacie. Został zbadany pod kątem leczenia różnych chorób i może być jednym z głównych powodów, dla których zielona herbata ma tak silne właściwości lecznicze. Zielona herbata ma również niewielkie ilości minerałów, które są ważne dla zdrowia.

  1. Związki zawarte w zielonej herbacie mogą poprawić funkcję mózgu i sprawić, że będziesz mądrzejszy

Zielona herbata nie tylko pozwala ci się obudzić, ale może również sprawić, że będziesz mądrzejszy. Kluczowym składnikiem aktywnym jest kofeina, która jest znanym stymulantem . Nie zawiera jej tak dużo jak kawa, ale wystarcza do wytworzenia efektu. Zadaniem kofeiny jest blokowanie w mózgu hamującego neuroprzekaźnika zwanego adenozyną. W ten sposób zwiększa on intensywność neuronów i stężenie neuroprzekaźników, takich jak dopamina i norepinefryna. Kofeina była intensywnie badana wcześniej i konsekwentnie prowadzi do poprawy różnych aspektów funkcjonowania mózgu, w tym poprawy samopoczucia, czujności, czasu reakcji i pamięci.

Jednak zielona herbata zawiera więcej niż tylko kofeinę. Ma również aminokwas L-teaninę, która jest w stanie przekroczyć barierę krew-mózg. L-teanina zwiększa aktywność hamującego neuroprzekaźnika GABA, który ma działanie przeciwlękowe . Zwiększa również dopaminę i produkcję fal alfa w mózgu.

Badania pokazują, że kofeina i L-teanina mogą mieć działanie synergistyczne. Kombinacja tych dwóch jest szczególnie silna w poprawie funkcji mózgu. Ze względu na L-teaninę i mniejszą dawkę kofeiny, zielona herbata może dać znacznie łagodniejszy i inny rodzaj „szumu” niż kawa. Wiele osób twierdzi, że mają bardziej stabilną energię i są bardziej produktywne, gdy piją zieloną herbatę w porównaniu do kawy.

  1. Zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i poprawia sprawność fizyczną

Jeśli spojrzysz na listę składników dla jakiegokolwiek suplementu spalającego tłuszcz , prawdopodobnie jest tam zielona herbata. Jest tak, ponieważ wykazano, że zielona herbata zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa tempo metabolizmu.

Wykazano, że sama kofeina poprawia sprawność fizyczną poprzez mobilizowanie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej i udostępnianie ich do wykorzystania jako energii. W dwóch oddzielnych badaniach oceniających wykazano, że kofeina zwiększa wydajność fizyczną średnio o 11-12%.

  1. Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie mogą obniżyć ryzyko niektórych rodzajów raka

Rak jest spowodowany niekontrolowanym wzrostem komórek. Jest to jedna z wiodących przyczyn śmierci na świecie. Wiadomo, że uszkodzenie oksydacyjne przyczynia się do rozwoju raka i że przeciwutleniacze mogą mieć działanie ochronne. Zielona herbata jest doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, więc może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, co wydaje się robić:

  • Rak piersi: Metaanaliza badań obserwacyjnych wykazała, że ​​kobiety, które wypijały najwięcej zielonej herbaty, miały o 20-30% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi.
  • Rak prostaty: Jedno z badań wykazało, że mężczyźni pijący zieloną herbatę mieli o 48% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.
  • Rak jelita grubego: Analiza 29 badań wykazała, że ​​osoby pijące zieloną herbatę były nawet o 42% rzadziej narażone na raka jelita grubego.

Wiele badań obserwacyjnych wykazało, że osoby pijące zieloną herbatę rzadziej rozwijają kilka rodzajów raka. Ważne jest aby pamiętać, że spożywanie mleka w herbacie może być złym pomysłem, ponieważ niektóre badania sugerują, że zmniejsza on wartość antyoksydacyjną.

  1. Zielona herbata może chronić mózg w starszym wieku, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona

Zielona herbata może nie tylko poprawić funkcję mózgu w krótkim czasie, ale może również chronić mózg w starszym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną u ludzi i główną przyczyną otępienia. Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i obejmuje śmierć neuronów wytwarzających dopaminę w mózgu.

Wiele badań wskazuje, że związki katechiny w zielonej herbacie mogą mieć różne działanie ochronne na neurony, potencjalnie obniżając ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona.

  1. Zielona herbata może zabić bakterie, co poprawia stan zdrowia jamy ustnej i obniża ryzyko zakażenia

Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają też inne skutki biologiczne. Niektóre badania pokazują, że mogą zabijać bakterie i hamować wirusy, takie jak wirus grypy, potencjalnie obniżając ryzyko infekcji.

Streptococcus mutans jest główną szkodliwą bakterią w jamie ustnej. Powoduje powstawanie płytki nazębnej i jest wiodącym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania próchnicy zębów. Badania pokazują, że katechiny w zielonej herbacie mogą hamować wzrost Streptococcus mutans. Picie zielonej herbaty wiąże się z poprawą zdrowia jamy ustnej i niższym ryzykiem próchnicy. Wiele badań wskazuje również, że zielona herbata może zmniejszyć nieświeży oddech.

  1. Zielona herbata może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą, która osiągnęła rozmiary epidemii w ciągu ostatnich kilku dekad i obecnie dotyka około 400 milionów ludzi na całym świecie. Choroba ta wiąże się z podwyższonym poziomem cukru we krwi w kontekście insulinooporności lub niezdolności do wytwarzania insuliny.

Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżyć poziom cukru we krwi. Jedno z badań przeprowadzonych na Japończykach wykazało, że ci którzy pili najczęściej zieloną herbatę, mieli o 42% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Według przeglądu 7 badań z 286 701 osobami, osoby pijące zieloną herbatę miały o 18% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

  1. Zielona herbata może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia

Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udar, są najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie. Badania pokazują, że zielona herbata może poprawić niektóre z głównych czynników ryzyka tych chorób. Obejmuje to cholesterol całkowity, cholesterol LDL i triglicerydy. Biorąc pod uwagę korzystny wpływ na czynniki ryzyka, nie dziwi fakt, że osoby pijące zieloną herbatę mają nawet o 31% mniejsze ryzyko chorób układu krążenia.

  1. Zielona herbata może pomóc schudnąć i zmniejszyć ryzyko otyłości

Biorąc pod uwagę, że zielona herbata może przyspieszyć tempo przemiany materii w krótkim czasie oznacza, że może pomóc w utracie wagi . Kilka badań pokazuje, że zielona herbata prowadzi do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha.

Jednym z tych badań była 12-tygodniowa randomizowana kontrolowana próba u 240 mężczyzn i kobiet. W tym badaniu grupa „zielonej herbaty” wykazała znaczny spadek ilości tkanki tłuszczowej, masy ciała, obwodu w talii i tłuszczu w okolicach brzucha.

  1. Zielona herbata może przedłużyć życie

W badaniu 40 530 dorosłych Japończyków ci, którzy pili najwięcej zielonej herbaty (5 lub więcej filiżanek dziennie ), znacznie rzadziej umierają w ciągu 11 lat:

  • Śmiertelność z wszystkich przyczyn: 23% niższa u kobiet, 12% niższa u mężczyzn.
  • Zgony z powodu chorób serca: 31% niższe u kobiet, 22% niższe u mężczyzn.
  • Śmiertelność po udarze: 42% niższa u kobiet, 35% niższa u mężczyzn.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *