9 korzyści zdrowotnych ze spożywania oleju z awokado

Awokado jest niezwykłym owocem

W przeciwieństwie do większości owoców, jest bogaty w zdrowe tłuszcze i jest często używany do produkcji oleju. Podczas gdy olej z awokado nie jest tak dobrze znany jak oliwa z oliwek, jest równie pyszny. Olej z awokado ma także wiele zalet, w dużej mierze związanych z zawartością przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów.

Oto 9 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych płynących z oleju z awokado

  1. W oleju z awokado jest w kwas oleinowy, bardzo zdrowy tłuszcz

Olej z awokado jest naturalnym olejem wytłaczanym z miąższu awokado. Prawie 70% oleju z awokado składa się ze zdrowego dla serca kwasu oleinowego, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Ten kwas tłuszczowy jest również głównym składnikiem oliwy z oliwek i uważa się, że jest częściowo odpowiedzialny za swoje korzyści zdrowotne.

Ponadto około 12% oleju z awokado stanowi tłuszcz nasycony, a około 13% to tłuszcz wielonienasycony. Podczas gdy olej z awokado ma wysoki stosunek omega-6 do omega-3 (13: 1) nie powinno to budzić obawy, ponieważ całkowita ilość omega-6 jest stosunkowo niska.

  1. Olej z awokado redukuje poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca

Kilka badań na zwierzętach dowiodło korzyści dla zdrowia serca. W jednym badaniu na królikach porównano olej z awokado z olejem kokosowym, oliwkowym i kukurydzianym. Stwierdzono, że olej z awokado ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, olej z awokado i oliwa z oliwek okazały się najskuteczniejsze w zwiększaniu HDL, „dobrego” cholesterolu.

U szczurów olej z awokado może obniżyć poziom trójglicerydów we krwi i obniżyć poziom cholesterolu LDL, a także obniżyć ciśnienie krwi.

  1. Olej z awokado to bogaty w luteinę – przeciwutleniacz, który ma zalety dla oczu

Olej z awokado jest stosunkowo dobrym źródłem luteiny, karotenoidu, który naturalnie znajduje się w twoich oczach. Działa jako przeciwutleniacz, który ma korzyści dla zdrowia oczu. Spożywanie dużej ilości luteiny może zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, które są powszechnymi chorobami oczu związanymi z wiekiem. Twoje ciało nie wytwarza luteiny, więc musisz ją otrzymać z diety.

  1. Poprawia wchłanianie ważnych składników odżywczych

Niektóre składniki odżywcze potrzebują tłuszczu, aby zostać wchłonięte przez twoje ciało. Wśród nich są przeciwutleniacze karotenoidowe, które są pigmentami występującymi w wielu pokarmach roślinnych.Jednak owo ce i warzywa bogate w karotenoidy mają zazwyczaj niską zawartość tłuszczu.

Jedno małe badanie wykazało, że dodanie oleju z awokado do sałatki z marchewką, sałatą rzymską i szpinakiem zwiększyło wchłanianie karotenoidów. Wzrost był znaczny od 4,3 do 17,4 razy, w porównaniu do sałatki bez tłuszczu.

  1. Olej z awokado może zmniejszyć objawy zapalenia stawów

Zapalenie stawów jest chorobą, bardzo powszechną i ​​dotyczy milionów ludzi na całym świecie. Choroba zwyrodnieniowa stawów jest najczęstszą postacią zapalenia stawów. Związane jest to z rozpadem chrząstki stawowej. Liczne badania wykazały, że ekstrakty z awokado i oleju sojowego, mogą zmniejszyć ból i sztywność związaną z chorobą zwyrodnieniową stawów. Wydaje się, że ekstrakt jest szczególnie korzystny dla osób z chorobą zwyrodnieniową stawów biodrowych i kolanowych.

  1. Olej z awokado może pomóc w zapobieganiu chorobie dziąseł

Ekstrakty z awokado i oleju sojowego mogą nie tylko korzystnie wpływać na zapalenie stawów. Niektóre dowody sugerują, że ta kombinacja może również pomóc w zapobieganiu chorobie przyzębia, zwanej także chorobą dziąseł. Ta choroba zapalna może powodować objawy takie jak czerwone i krwawiące dziąsła, nieświeży oddech i rozpad kości i tkanki wokół zębów. W najgorszych przypadkach może spowodować utratę zębów.

Zgodnie z badaniem w komórkach kostnych i tkance przyzębia, olej z awokado może blokować białko zwane IL1B. To białko wspomaga stan zapalny i jest głównym czynnikiem niszczenia tkanek i utraty kości w chorobie dziąseł.

  1. Poprawia zdrowie skóry i ułatwia gojenie ran

Kwasy tłuszczowe w oleju z awokado wydają się być korzystne dla skóry. Jedno z badań z udziałem 13 pacjentów wykazało, że krem ​​zawierający olej z awokado i witaminę B12 poprawiał objawy łuszczycy po 12 tygodniach leczenia. Olej z awokado został również przebadany pod kątem zdolności do leczenia uszkodzeń skóry, a badania na szczurach wykazały, że może przyspieszyć gojenie się ran.

  1. Olej z awokado neutralizuje wolne rodniki

Przeciwutleniacze zwalczają uszkodzenia komórek spowodowane wolnymi rodnikami, które są produktami przemiany materii metabolizmu. Ich wysokie poziomy mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego, który może przyczyniać się do chorób takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Poprzez dostarczanie elektronów do wolnych rodników, przeciwutleniacze mogą je neutralizować, zapobiegając ich uszkodzeniu.

Według jednego z badań na szczurach z cukrzycą, olej z awokado może chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wchodząc w mitochondria. Tam jest w stanie zneutralizować wolne rodniki i zapobiec uszkodzeniu tego ważnego organu komórkowego.

  1. Jest bardzo łatwy w użyciu

Ta ostatnia nie jest korzyścią dla zdrowia, ale nadal jest bardzo ważna. To fakt, że olej z awokado jest bardzo wszechstronny i łatwy do włączenia do diety. Na przykład może być spożywany na zimno, ale jest także bezpiecznym i zdrowym olejem kuchennym, ponieważ jego kwasy tłuszczowe są stabilne przy wysokiej temperaturze. Jeśli chcesz spróbować oleju z awokado, upewnij się, że kupiłeś tłoczony na zimno, aby czerpać pełne korzyści zdrowotne wymienione w tym artykule.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *