Czarnuszka – 9 imponujących korzyści zdrowotnych o których warto wiedzieć

Czarnuszka znana również jako czarny kminek, nigella lub nazwa naukowa Nigella sativa,  należy do rodziny jaskier (Ranunculus L.) z roślin kwitnących.

Dorasta do 30 cm i produkuje owoce z nasionami, które są wykorzystywane jako aromatyczne przyprawy w wielu kuchniach. Oprócz swojego kulinarnego zastosowania, czarnuszka znana jest z właściwości leczniczych. W rzeczywistości jej zastosowanie można prześledzić na przestrzeni kilku wieków kiedy była naturalnym środkiem na wszystko, od zapalenia oskrzeli do biegunki.

W tym artykule omówiono 9 najbardziej imponujących popartych przez badania naukowe korzyści czarnuszki oraz sposób, w jaki można go dodać do swojej diety.

1. Bogata w przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to substancje neutralizujące szkodliwe wolne rodniki i zapobiegające uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Badania pokazują, że przeciwutleniacze mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie i choroby.

W rzeczywistości niektóre badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą chronić przed kilkoma rodzajami chorób przewlekłych, w tym raka, cukrzycy, chorób serca i otyłości. Kilka związków występujących w czarnuszce, takich jak tymochinon, karwakrol, t-anetol i 4-terpineol, odpowiada za jego silne właściwości antyoksydacyjne.

W jednym badaniu z użyciem probówki stwierdzono, że olej eteryczny czarnuszki działał również jako przeciwutleniacz. Jednak potrzebne są dalsze badania aby określić, w jaki sposób przeciwutleniacze znalezione w czarnuszce mogą wpływać na zdrowie ludzi.

2. Czarnuszka może obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol jest podobną do tłuszczu substancją występującą w całym ciele. Podczas gdy potrzebujesz cholesterolu, duże ilości mogą gromadzić się we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Wykazano, że czarnuszka jest szczególnie skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu.

Jeden przegląd 17 badań wykazał, że suplementacja czarnuszki wiązała się ze znacznym spadkiem zarówno całkowitego, jak i „złego” cholesterolu LDL, a także trójglicerydów we krwi. Co ciekawe okazało się również, że olej z czarnuszki miał większy efekt niż proszek nasion czarnuszki. Jednak tylko proszek nasion zwiększał poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

W innym badaniu z udziałem 57 osób z cukrzycą wykazano, że suplementacja czarnuszki przez jeden rok obniżyła poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL.

Na koniec, badanie przeprowadzone na 94 osobach z cukrzycą miało podobne wyniki informując, że przyjmowanie 2 gramów czarnuszki dziennie przez 12 tygodni zmniejsza zarówno poziom cholesterolu całkowitego, jak i LDL.

3. Może mieć właściwości anty-rakowe

Czarnuszka ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy pomagających neutralizować szkodliwe wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób takich jak rak.

Badania z użyciem probówek wykazały imponujące wyniki dotyczące potencjalnych przeciwnowotworowych skutków używania czarnuszki i tymochinonu, jej aktywnego związku.

Na przykład w jednym badaniu z użyciem probówki stwierdzono, że tymochinon powodował śmierć komórek w komórkach raka krwi.

Inne badanie z użyciem probówki wykazało, że ekstrakt z czarnuszki pomógł w dezaktywacji komórek raka piersi.

Inne badania z użyciem probówek sugerują, że czarnuszka i jej składniki mogą być również skuteczne przeciwko kilku innym rodzajom raka, w tym raka trzustki, płuc, szyjki macicy, prostaty, skóry i okrężnicy.

Jednak nie ma aktualnych badań z dowodami na działanie przeciwnowotworowe czarnuszki u ludzi. Konieczne są badania, aby sprawdzić, czy czarnuszka ma jakiekolwiek korzyści w walce z rakiem, gdy jest używana jako przyprawa lub jako suplement.

4. Może pomóc w walce z niechcianymi bakteriami

Bakterie wywołujące chorobę są odpowiedzialne za długą listę niebezpiecznych infekcji, od infekcji ucha po zapalenie płuc.

Niektóre badania z użyciem probówek wykazały, że czarnuszka może mieć właściwości przeciwbakteryjne i skutecznie zwalczać niektóre szczepy bakterii.

W jednym z badań zastosowano czarnuszkę miejscowo u niemowląt z zakażeniem gronkowcem i stwierdzono, że jest on tak samo skuteczny jak standardowy antybiotyk stosowany w leczeniu zakażeń bakteryjnych. W innym badaniu wyizolowano oporny na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA), szczep bakterii, który jest trudny do leczenia i odporny na antybiotyki, od ran pacjentów z cukrzycą. Czarnuszka zabiła bakterie w sposób zależny od dawki w ponad połowie próbek.

Kilka innych badań z użyciem probówek wykazało, że czarnuszka może pomóc w hamowaniu wzrostu MRSA, a także wielu innych szczepów bakterii. Jednak badania na ludziach są ograniczone i potrzeba więcej badań, aby przyjrzeć się, jak czarnuszka może wpływać na różne szczepy bakterii w organizmie.

5. Może złagodzić stan zapalny

W większości przypadków stan zapalny jest normalną odpowiedzią immunologiczną, która pomaga chronić organizm przed urazami i infekcjami.

Z drugiej strony uważa się, że chroniczne zapalenie przyczynia się do różnych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Niektóre badania wykazały, że czarnuszka może mieć silne działanie przeciwzapalne w organizmie. W jednym badaniu z udziałem 42 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów przyjmowanie 1000 mg czarnuszki dziennie przez osiem tygodni zmniejszyło wskaźniki stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W innym badaniu zapalenia indukowano w mózgu i rdzeniu kręgowym szczurów. W porównaniu z placebo, czarnuszka skutecznie chroniła i tłumiła stan zapalny.

Podobnie badanie z użyciem probówki wykazało, że tymochinon – substancja czynna w czarnuszce, pomógł zmniejszyć stan zapalny w komórkach raka trzustki.

Pomimo tych obiecujących wyników większość badań na ludziach jest ograniczona do osób z określonymi schorzeniami. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć w jaki sposób czarnuszka może wpływać na stan zapalny w populacji ogólnej.

6. Może pomóc chronić wątrobę

Wątroba jest niezwykle ważnym narządem. Usuwa toksyny, metabolizuje leki, przetwarza składniki odżywcze i produkuje białka i chemikalia, które są kluczowe dla zdrowia.

Kilka obiecujących badań na zwierzętach wykazało, że czarnuszka może pomóc chronić wątrobę przed obrażeniami i uszkodzeniami.

W jednym badaniu szczurom wstrzyknięto toksyczną substancję chemiczną z czarnuszki lub bez niej. Czarnuszka zmniejszała toksyczność substancji chemicznej i chroniła przed uszkodzeniem wątroby i nerek.

Inne badanie na zwierzętach miało podobne wyniki pokazujące, że czarnuszka chroniła szczury przed indukowanym uszkodzeniem wątroby, w porównaniu do grupy kontrolnej. W jednym z przeglądów stwierdzono ochronny wpływ czarnuszki na jej zawartość antyoksydantów i zdolność do zmniejszania stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

Jednak potrzeba więcej badań aby zmierzyć, w jaki sposób czarnuszka może wpływać na zdrowie wątroby u ludzi.

7. Czy może pomóc w regulacji cukru we krwi?

Wysoki poziom cukru we krwi może powodować wiele negatywnych objawów, w tym zwiększone pragnienie, niezamierzoną utratę wagi, zmęczenie i trudności z koncentracją. Pozostawiony bez kontroli długookresowej, wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do jeszcze poważniejszych konsekwencji, takich jak uszkodzenie nerwów, zmiany widzenia i powolne gojenie się ran.

Niektóre dowody wskazują, że czarnuszka może pomóc utrzymać stały poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiec tym niebezpiecznym niepożądanym działaniom ubocznym.

Jeden przegląd siedmiu badań wykazał, że suplementacja czarnuszki poprawia poziomy postu i średni poziom cukru we krwi. Podobnie inne badanie przeprowadzone na 94 osobach wykazało, że przyjmowanie czarnuszki codziennie przez trzy miesiące znacznie zmniejszyło poziom cukru we krwi na czczo, średni poziom cukru we krwi i insulinooporność.

8. Może zapobiegać wrzodom żołądka

Wrzody żołądka to bolesne owrzodzenia, które tworzą się gdy kwasy żołądkowe zjadają warstwę ochronnego śluzu wyściełającego żołądek.

Niektóre badania pokazują, że czarnuszka może pomóc w zachowaniu zdrowej wyściółki żołądka i zapobiec powstawaniu wrzodów.

W jednym badaniu na zwierzętach 20 szczurów z wrzodami żołądka leczono za pomocą czarnuszki. Nie tylko spowodowało to efekt gojenia u około 83% szczurów, ale było również prawie tak samo skuteczne, jak zwykły lek stosowany w leczeniu wrzodów żołądka.

W innym badaniu na zwierzętach wykazano, że czarnuszka i jej aktywne składniki zapobiegają rozwojowi owrzodzenia i chronią podszewkę żołądka przed działaniem alkoholu.

Należy pamiętać, że obecne badania ograniczają się do badań na zwierzętach. Potrzebne są dalsze badania, aby określić, w jaki sposób kalonji może wpływać na rozwój choroby wrzodowej u ludzi.

9. Łatwe dodawanie do codziennej diety

Istnieje wiele sposobów na dodanie czarnuszki do diety. Gorzki smak, który jest opisany jako mieszanka oregano z cebulą, często można go znaleźć w kuchniach Bliskiego Wschodu i Azji Południowej.

Czarnuszka zwykle jest lekko opiekana, a następnie mielona lub używana w całości, aby dodać smaku chlebowi lub curry. Niektórzy ludzie jedzą surowe nasiona lub mieszają je z miodem lub wodą. Można je również dodawać do płatków owsianych, koktajli lub jogurtów.

Co więcej olej z czarnuszki jest czasem rozcieńczany i stosowany miejscowo jako naturalny lek,  zwiększający porost włosów, zmniejszający stan zapalny i leczący niektóre choroby skóry.

Czarnuszka może nie być dla wszystkich korzystna

Podczas gdy przyjmowanie czarnuszki jest związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi i jest ogólnie bezpieczne, gdy jest używane jako przyprawa, przyjmowanie dodatkowo suplementu czarnuszki lub używanie oleju z czarnuszki może być ryzykowne.

Na przykład pojawiły się doniesienia o zapaleniu skóry po nałożeniu czarnuszki na skórę. Jeśli planujesz używać jej miejscowo, koniecznie przeprowadź test, nakładając najpierw niewielką ilość aby upewnić się, że nie spowoduje to niepożądanego działania.

Co więcej, niektóre badania z użyciem probówek wykazały, że czarnuszka i jej składniki mogą wpływać na krzepnięcie krwi. Jeśli bierzesz leki na krzepnięcie krwi, koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem przed zażyciem suplementów z czarnuszki.

Ponadto niektóre badania na zwierzętach wykazały, że czarnuszkę można bezpiecznie spożywać podczas ciąży. Jedno badanie na zwierzętach wykazało, że olej może spowolnić skurcze macicy, gdy jest stosowany w dużych ilościach. Jeśli jesteś w ciąży, używaj go z umiarem i skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz jakiekolwiek obawy.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *