Oliwa z oliwek extra virgin – dlaczego jest taka zdrowa?

Oliwa z oliwek extra virgin jest najzdrowszym tłuszczem na Ziemi? Tłuszcze w diecie są bardzo kontrowersyjne. Wielu ludzi, kłóci się o tłuszcze zwierzęce, oleje z nasion i prawie wszystko pomiędzy nimi. Ale jednym z niewielu tłuszczów, które większość ludzi uważa za zdrowy jest oliwa z oliwek. W rzeczywistości istnieje sporo badań dotyczących zdrowotnego wpływu oliwy z oliwek.

Badania te pokazują, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze mają pewne silne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszone ryzyko chorób serca.

Co to jest oliwa z oliwek i jak się ją wytwarza?

Oliwa z oliwek to olej, który jest tłoczony z oliwek, owoców drzewa oliwnego. Proces jest niesamowicie prosty – wystarczy ścisnąć oliwki a olej sam popłynie. Ale nadal istnieje jeden poważny problem z oliwą z oliwek – nie zawsze jest tak, jak powinno być. Niektóre wersje o niższej jakości mogą być wydobywane za pomocą środków chemicznych lub nawet rozcieńczane innymi tańszymi olejami.

Dlatego kupowanie odpowiedniego rodzaju oliwy z oliwek jest niezwykle ważne. Najlepszy typ  oliwy z oliwek jest ekstrahowany przy użyciu naturalnych metod i standaryzowany dla czystości i pewnych cech sensorycznych, takich jak smak i zapach.

Oliwa z oliwek, która jest naprawdę extra virgin ma charakterystyczny smak i jest bogata w fenolowe przeciwutleniacze, główny powód, dla którego (prawdziwa) oliwa z oliwek jest tak korzystna.

Następnie mamy rafinowane lub „lekkie” oliwy z oliwek, które często ekstrahowano rozpuszczalnikami, poddawano obróbce cieplnej lub nawet rozcieńczano tańszymi olejami, takimi jak oleje sojowe i rzepakowe . Z tego powodu jedynym zalecanym typem jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Należy jednak pamiętać, że na rynku oliwy z oliwek ma miejsce wiele oszustw i konieczne jest kupowanie od renomowanego sprzedawcy. Nawet olej oznaczony jako „extra virgin” może zostać zafałszowany przy użyciu tańszych olejów.

Skład oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dość pożywna. Zawiera skromne ilości witamin E i K oraz mnóstwo korzystnych kwasów tłuszczowych. Zawartość składników odżywczych w 100 gramach oliwy z oliwek:

  • Tłuszcze nasycone: 13,8%
  • Tłuszcz jednonienasycony: 73% (większość z tego to 18-karbonowy kwasy oleinowy)
  • Omega-6: 9,7%
  • Omega-3: 0,76%
  • Witamina E: 72% RDA
  • Witamina K: 75% RDA

Najważniejsza jednak jest wysoka zawartość w oliwie z oliwek extra virgin przeciwutleniaczy. Substancje te są aktywne biologicznie, a niektóre z nich mogą pomóc w walce z poważnymi chorobami. Niektórzy ludzie krytykowali oliwę z oliwek za wysoki stosunek Omega-6 do Omega-3 (ponad 10: 1), ale należy pamiętać, że całkowita ilość tłuszczów wielonienasyconych jest wciąż stosunkowo niska, więc nie powinno to być problemem.

Oliwa z oliwek extra virgin zawiera substancje przeciwzapalne

Uważa się, że przewlekłe zapalenie jest jednym z wiodących czynników wywołujących wiele chorób. Obejmuje to choroby serca, raka, zespół metaboliczny, cukrzycę, chorobę Alzheimera i zapalenie stawów. Spekulowano, że jednym z mechanizmów leżących u podstaw korzyści wynikających z oliwy z oliwek jest jego zdolność do zwalczania stanu zapalnego.

Istnieją dowody na to, że sam kwas oleinowy najbardziej znaczący kwas tłuszczowy w oliwie z oliwek, może redukować markery stanu zapalnego, takie jak białko C-reaktywne. Badacze szacują, że ilość oleocanthalu w 50 ml (około 3-4 łyżek stołowych) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma efekt podobny do 10% dawki u dorosłego człowieka ibuprofenu w celu zminimalizowania bólu.

Istnieje również badanie pokazujące, że substancje zawarte w oliwie z oliwek mogą zmniejszać ekspresję genów i białek, które pośredniczą w zapaleniu. Należy pamiętać, że przewlekłe zapalenie o niskim poziomie jest zwykle dość łagodne, a jego uszkodzenie trwa latami lub dziesięcioleciami.

Spożywanie dużej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może temu zapobiec, prowadząc do zmniejszenia ryzyka różnych chorób zapalnych, zwłaszcza chorób serca.

Choroby sercowo-naczyniowe (choroby serca i udar) są najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie.

Wiele badań obserwacyjnych pokazuje, że śmiertelność w tych chorobach jest niewielka w niektórych częściach świata, zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego. Obserwacja ta początkowo budziła zainteresowanie dietą śródziemnomorską, która ma naśladować sposób, w jaki ludzie w tych krajach jedzą. Badania nad dietą śródziemnomorską pokazują, że może to pomóc w zapobieganiu chorobom serca. W jednym z głównych badań dieta ta zmniejszyła liczbę zawałów serca, udarów mózgu i zgonów o 30%.

Oliwa z oliwek extra vergine chroni przed chorobami serca poprzez liczne mechanizmy:

  • Ograniczone zapalenie. Jak wspomniano powyżej, oliwa z oliwek chroni przed zapaleniem, kluczowym czynnikiem choroby serca.
  • Cholesterol LDL. Oliwa z oliwek chroni cząsteczki LDL przed uszkodzeniami oksydacyjnymi – kluczowemu etapowi w chorobie serca.
  • Poprawia funkcję śródbłonka. Oliwa z oliwek poprawia funkcję śródbłonka, czyli wyściółki naczyń krwionośnych.
  • Krzepnięcie krwi. Niektóre badania sugerują, że oliwa z oliwek może pomóc zapobiegać niepożądanemu krzepnięciu krwi, kluczowym cechom ataków serca i udarów.
  • Niższe ciśnienie krwi. Jedno badanie z udziałem pacjentów z podwyższonym ciśnieniem krwi wykazało, że oliwa z oliwek znacznie obniżyła ciśnienie krwi i zmniejszyła zapotrzebowanie na leki na ciśnienie o 48%.

Biorąc pod uwagę znane biologiczne działanie oliwy z oliwek, nie jest zaskakujące, że osoby, które je spożywają znacznie rzadziej umierają na zawał serca i udary mózgu. To naprawdę jest tylko wierzchołek góry lodowej. Dziesiątki (jeśli nie setki) badań na zwierzętach i ludziach wykazały, że oliwa z oliwek ma duże znaczenie dla serca.

Inne korzyści zdrowotne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Chociaż najczęściej badano wpływ na zdrowie serca, spożycie oliwy z oliwek wiązało się także z szeregiem innych korzyści zdrowotnych.

Oliwa z oliwek i rak

Rak jest częstą przyczyną śmierci, charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek w ciele. Badania wykazały, że ludzie w krajach śródziemnomorskich mają dość niskie ryzyko zachorowania na raka, a niektórzy twierdzą, że oliwa z oliwek ma z tym coś wspólnego.

Potencjalnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju raka jest oksydacyjne uszkodzenie spowodowane przez wolne rodniki, ale oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne. Kwas oleinowy w oleju z oliwek jest również bardzo odporny na utlenianie i wykazano, że ma on korzystny wpływ na geny związane z rakiem.

Wiele badań w probówkach wykazało, że związki zawarte w oleju z oliwek mogą pomóc w walce z rakiem na poziomie molekularnym. Czy oliwa z oliwek rzeczywiście pomaga w zapobieganiu rakowi, nie zostało jeszcze zbadane w badaniach kontrolowanych przez ludzi.

Oliwa z oliwek i choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie i główną przyczyną otępienia. Jedną z cech Alzheimera jest nagromadzenie splotów białkowych zwanych płytkami beta amyloidu w niektórych neuronach w mózgu.

Badanie na myszach wykazało, że substancja zawarta w oleju z oliwek może pomóc w usunięciu tych blaszek z mózgu. Badanie kontrolowane wykazało, że dieta śródziemnomorska wzbogacona oliwą z oliwek miała korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu i zmniejszała ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych.

Czy nadaje się do gotowania?

Podczas gotowania kwasy tłuszczowe mogą się utleniać. Oznacza to, że reagują z tlenem i ulegają uszkodzeniu. Za to odpowiedzialne są głównie podwójne wiązania cząsteczek kwasów tłuszczowych. Z tego powodu, nasycone kwasy tłuszczowe, są odporne na wysoką temperaturę, a nienasycone tłuszcze są wrażliwe i ulegają uszkodzeniu. Okazuje się że oliwa z oliwek, która zawiera głównie mono nienasycone kwasy tłuszczowe (tylko jedno wiązanie podwójne), jest rzeczywiście dość odporna na wysokie temperatury. W jednym z badań naukowcy podgrzewali oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do 180 stopni Celsjusza przez 36 godzin. Olej był bardzo odporny na uszkodzenia. W innym badaniu wykorzystano oliwę z oliwek do smażenia w głębokim tłuszczu i jej uszkodzenie uznano za szkodliwe.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *