Probiotyki i prebiotyki: jaka jest różnica między nimi?

Probiotyki i prebiotyki są obecnie dość licznymi tematami w żywieniu. Mimo że brzmią podobnie, mają różne role dla naszego zdrowia.

Probiotyki to korzystne bakterie, a prebiotyki to pokarm dla tych bakterii.

W tym artykule wyjaśniono, co musisz o nich wiedzieć.

Czym są probiotyki i prebiotyki?

Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki są ważne dla zdrowia człowieka. Odgrywają jednak różne role:

  • Probiotyki: Są to żywe bakterie występujące w niektórych pokarmach lub suplementach. Mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.
  • Prebiotyki: Substancje te pochodzą z rodzajów węglowodanów (głównie błonnika), których ludzie nie mogą strawić. Korzystne bakterie w jelitach jedzą ten błonnik.

Bakterie jelitowe, wspólnie określane jako flora jelitowa lub mikroflora jelitowa, pełnią wiele ważnych funkcji w ciele.

Jedzenie zrównoważonych ilości zarówno pro- i prebiotyków może pomóc zapewnić odpowiednią równowagę tych bakterii, co powinno poprawić zdrowie.

Dlaczego bakterie jelitowe są korzystne?

Dobre bakterie w przewodzie pokarmowym chronią przed szkodliwymi bakteriami i grzybami. Wysyłają również sygnały do ​​układu odpornościowego i pomagają w regulacji stanu zapalnego. Ponadto niektóre z bakterii jelitowych tworzą witaminę K i krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są głównym źródłem składników odżywczych komórek okrężnicy. Wspomagają silną barierę jelitową, która pomaga w utrzymaniu szkodliwych substancji, wirusów i bakterii. To także zmniejsza stan zapalny i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Jak jedzenie wpływa na bakterie jelitowe?

Jedzenie które jesz, odgrywa ważną rolę w bilansie dobrych i złych bakterii jelitowych. Na przykład dieta wysokobiałkowa i wysokotłuszczowa wpływa negatywnie na bakterie jelitowe, pozwalając na zarastanie szkodliwych gatunków.

Kiedy regularnie karmisz niewłaściwe bakterie, są one w stanie rosnąć szybciej i kolonizować się łatwiej, bez tak wielu pomocnych bakterii, które mogłyby im to uniemożliwić. Szkodliwe bakterie mogą również powodować wchłanianie większej ilości kalorii. Osoby o zdrowej równowadze bakterii jelitowych wydają się być szczuplejsze.

Dodatkowo, żywność poddana działaniu pestycydów takich jak Roundup może mieć negatywny wpływ na bakterie jelitowe. Badania wykazały również, że antybiotyki mogą powodować trwałe zmiany w niektórych typach bakterii, szczególnie w okresie dzieciństwa i dojrzewania.

Ponieważ stosowanie antybiotyków jest tak rozpowszechnione, naukowcy badają obecnie, jak może to powodować problemy zdrowotne u ludzi w późniejszym życiu.

Które produkty spożywcze są prebiotyczne?

Zanim wyjdziesz i kupisz drogie prebiotyczne suplementy pamiętaj, że wiele pokarmów w naturalny sposób je zawiera. To dlatego, że prebiotyki to rodzaje włókien znalezionych w warzywach, owocach i roślinach strączkowych .

Te rodzaje włókien nie są strawne dla ludzi, ale twoje dobre bakterie jelitowe mogą je strawić. Do pokarmów bogatych w błonnik prebiotyczny należą:

  • rośliny strączkowe, fasola i groch
  • owies
  • banany
  • jagody
  • szparagi
  • liście mniszka lekarskiego
  • Czosnek
  • Pory
  • Cebula

Jedną z rzeczy, które robią twoje dobre bakterie jelitowe z błonnikiem prebiotycznym, jest przekształcenie go w krótko-łańcuchowy kwas tłuszczowy zwany maślanem. Maślan był intensywnie badany i wykazano, że ma działanie przeciwzapalne wewnątrz okrężnicy.

Może również wpływać na ekspresję genów, blokować wzrost komórek nowotworowych i pomagać w dostarczaniu paliwa zdrowym komórkom, aby mogły rosnąć i dzielić się normalnie.

Które produkty spożywcze są probiotyczne?

Istnieje również wiele probiotycznych pokarmów, które naturalnie zawierają pomocne bakterie, takie jak np. jogurt. Wysokiej jakości jogurt naturalny z żywymi kulturami może być fantastycznym dodatkiem do diety, jeśli chcesz dodać korzystne bakterie.

Sfermentowana żywność to kolejna świetna opcja, ponieważ zawierają one korzystne bakterie, które dobrze się rozwijają na naturalnie występującym cukrze lub błonniku w żywności. Przykłady sfermentowanej żywności obejmują:

  • kapusta kiszona
  • kimchi
  • herbatka kombucha
  • kefir (nabiał i produkty mleczne)
  • niektóre rodzaje pikli (niepasteryzowane)
  • inne marynowane warzywa (niepasteryzowane)

Jeśli zamierzasz jeść sfermentowane pokarmy dla swoich probiotycznych korzyści upewnij się, że nie są pasteryzowane ponieważ proces ten zabija bakterie.

Niektóre z tych pokarmów można również uznać za synbiotyczne, ponieważ zawierają one zarówno korzystne bakterie, jak i prebiotyczne źródło błonnika, z którego mogą się odżywiać bakterie.

Jednym z przykładów żywności synbiotycznej jest kiszona kapusta.

Co z dodatkami probiotycznymi?

Suplementy probiotyczne to pigułki, kapsułki lub płyny zawierające korzystne dla życia bakterie. Są bardzo popularne i łatwe do znalezienia, ale nie wszystkie są warte swojej ceny. Nie wszystkie mają te same typy bakterii lub te same stężenia. Zwykle nie zawierają one błonnikowych źródeł pożywienia dla bakterii.

Niektóre suplementy probiotyczne są przeznaczone do przenoszenia bakterii do jelita grubego w celu uzyskania lepszych efektów, podczas gdy inne prawdopodobnie nie przekraczają poziomu kwasu żołądkowego.

Są pewne osoby, które nie powinny przyjmować probiotyki lub które mogą doświadczyć pogorszenia objawów, np. osoby z przerostem bakteryjnym jelitowym (SIBO) lub osoby wrażliwe na składniki suplementu.

Jednak właściwe szczepy probiotyków mogą być niewiarygodnie korzystne dla niektórych osób. Podobnie jak w przypadku wszystkich suplementów, możesz skonsultować się z lekarzem, który powinien mieć wiedzę na temat probiotyków.

Utrzymywanie równowagi bakterii jelitowych jest ważne dla wielu aspektów zdrowia. Aby to zrobić, spożywaj dużo prebiotycznych i probiotycznych pokarmów, ponieważ pomogą one promować idealną równowagę pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami jelitowymi.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *