Witamina U – sok z kapusty leczy wrzody żołądka w 10 dni

Witamina U to nazwa nadana w 1952 r. substancji znajdującej się w soku z kapusty przez dr Garnetta Cheneya. Odkrył niesamowitą zdolność świeżego soku z kapusty. Substancja zawarta w soku szybko leczy wrzód żołądka i otrzymała nazwę witaminy U.

Czy witamina U to witamina?

Mówiąc wprost, witamina U nie jest uznawana przez główne czynniki za witaminę. Dołącza więc do kilkunastu innych niejasnych „witamin” zidentyfikowanych tylko przez literę. Na przykład to, co pierwotnie nazywane było „witaminą H”, znane jest obecnie jako biotyna czyli jedna z witamin z grupy B. „Witamina M” to kwas foliowy, również jedna z witamin B. Tak czy inaczej nie ważne jak tą substancję nazwiemy, ważne że działa zbawiennie na nasz organizm.

W ciągu ostatnich siedmiu dekad współczesne badania wykazały silne składniki odżywcze przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne w soku z kapusty. Pozwala to potwierdzić ich wartość jako skutecznej i naturalnej metody leczenia wrzodów.

Sok z kapusty przewyższył w skuteczności standardowe leczenie wrzodów trawiennych

Opublikowane w styczniu 1949 roku, oryginalne badanie nosiło tytuł „Szybkie leczenie wrzodów trawiennych u pacjentów przyjmujących świeży sok z kapusty”. Dr Cheney poinformował, że 13 pacjentów z chorobą wrzodową, którym podano dziennie 1 litr soku z kapusty, doświadczyło szybkiej ulgi w zdrowiu bez żadnego innego leczenia.

Wrzody wyleczyły się całkowicie w ciągu 7-10 dni

Co jeszcze ważniejsze, ich wrzody wyleczyły się całkowicie w ciągu 7-10 dni, co stanowi ogromną poprawę w stosunku do 37-42 dni leczenia konwencjonalnymi lekami.

Co zaskakujące, badania nie spotkały się z dużym zainteresowaniem środowiska medycznego. A może nie jest to takie zaskakujące, biorąc pod uwagę niechęć konwencjonalnych lekarzy do poznawania naturalnych metod leczenia!

W drugim badaniu , opublikowanym w Kalifornii Medicine w październiku 1952 roku, dr Cheney poinformował, że 100 pacjentów z nieskomplikowanymi wrzodami trawiennymi było leczonych z powodzeniem sokiem z surowej kapusty. Podobnie jak w pierwszym badaniu, czas gojenia krosty wrzodowej był krótszy niż w przypadkach, w których stosowano standardową dietę i terapie lekowe.

W 1956 r. Dr Cheney opublikował trzecie badanie z identycznymi wynikami .

Dzisiaj, na szczęście, coraz więcej profesjonalistów w medycynie konwencjonalnej i holistycznej uznaje wartość soku z kapusty jako skuteczny środek w leczeniu wrzodów.

Według naukowców para niezbędnych aminokwasów – glutamina i metionina – jest kluczem do uzdrawiającej mocy kapusty.

Tajemnicza „witamina U” Dr Cheneya („U” oznacza „wrzód”) jest ogólnie uważana za metioninę, S-metylosulfon lub MMS. Znana również jako S-metylometionina, stymuluje tworzenie się śluzu i działa jako silny przeciwutleniacz. Badania wykazały, że MMS wspiera normalne gojenie w żołądku po ekspozycji na niesteroidowe leki zapalne (NLPZ).

Uważa się, że aminokwas L-glutamina przewyższa komercyjne leki jako środek zobojętniający kwasy. Wykazano, że związek zwany gefarnatem ma działanie ochronne na wyściółkę żołądka.

Dr James Heffley, były prezes i redaktor naczelny Journal of Applied Nutrition  twierdzi, że „magiczny składnik” kapusty może być alantoiną. Związek występujący również w korzeniu żywokostu lekarskiego. Alantoina od dawna stosowana jest w medycynie ludowej do dolegliwości żołądkowych.

Dr Heffley również faworyzował „koncepcję pracy zespołowej” w której kilka przeciwutleniaczy wzmacnia wzajemnie swoje korzyści aby wyjaśnić właściwości kojące działające na żołądek.

Sok z kapusty pomaga kontrolować bakterie Helicobacter pylori, które powodują wrzody

Co istotne, kapusta jest również bogata w glukozynolany, które przekształcają się w przeciwzapalne izotiocyjaniany. Związki te mogą pomóc w tłumieniu bakterii H. pylori – obecnie uznawanych przez lekarzy za główną przyczynę większości owrzodzeń. Inne przyczyny to NLPZ – niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak aspiryna , naproksen i ibuprofen).

H.pylori to niezwykle powszechna bakteria, która zakaża nawet 40 procent populacji . Często zakażenie bakterią jest bezobjawowe i nie powoduje problemów, ale u niektórych osób przenika do wyściółki żołądka i powoduje wrzody trawienne.

Typowe objawy wrzodu mogą obejmować palący ból brzucha, zgagę, wzdęcia, odbijanie i nudności. Poważniejsze objawy – które mogą wskazywać na poważne, a nawet zagrażające życiu powikłania choroby wrzodowej – to wymioty (lub wymioty z krwią), omdlenia i czarne, smoliste stolce. Jeśli wystąpią takie objawy, natychmiast należy  udać się do lekarza.

Mayo Clinic informuje, że blisko 75 procent osób z chorobą wrzodową nie ma objawów .

Jak powinniśmy przyjmować sok z kapusty na wrzody?

Najpierw najlepiej udać się lekarza zorientowanego na naturoterapie.

Jeśli chodzi o użycie soku z kapusty – to nie może być nic prostszego. Większość naturoterapeutów zaleca wypicie 1 litra soku w mniejszych porcjach w ciągu dnia, przed posiłkami. Wiele osób poleca również sok z kapusty w leczeniu zapalenia żołądka i refluksu żołądkowego.

Jeśli smak soku z kapusty jest mało smaczny  można dodać soku z marchewki, selera i brokuła .

Podsumowując: sok kapuściany normalizuje funkcjonowanie żołądka i jelit, odtruwa żołądek, zabija patogeny, powoduje szybką ulgę w bólu wrzodowym i promuje gojenie w rekordowym czasie.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *