Zneutralizuj chlor w wodzie za pomocą witaminy C

Niebezpieczeństwa związane z ekspozycją na chlor (i toksyczność) są dobrze udokumentowane. Na przykład spożycie chloru może powodować stres oksydacyjny w naszych komórkach, uszkodzenie tętnic, upośledzać funkcje immunologiczne i niszczyć kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowia serca. Ale badanie potwierdza, w jaki sposób możemy zneutralizować zagrożenie – bezpiecznie i skutecznie.

Nie należy lekceważyć oczywistej prawdy: tłumienie tlenu komórkowego przez chlor może również prowadzić do kwasicy – co zwiększa ryzyko raka i wielu innych chorób zwyrodnieniowych.

Możemy być narażeni na działanie chloru z wielu źródeł, głównie z wody. Nawet jeśli odfiltrujemy ją do picia, nadal ryzykujemy pod prysznicem lub na basenie. Oprócz przedostawania się przez skórę, chlor jest również w oparach w powietrzu, gdzie może być wdychany – co jest szczególnie dużym ryzykiem dla pływaków w basenach krytych lub osób kąpiących sięw zamkniętych kabinach prysznicowych.

Chlor jest toksyczny dla każdego żywego organizmu

Często powoduje choroby układu oddechowego w okresie zimowym u osób mieszkających w gospodarstwach domowych, w których stosuje się nawilżacze. Dzieje się tak, ponieważ wraz z uwolnieniem wody do powietrza uwalniany jest również gazowy chlor.

Pomimo wszystkich tych zagrożeń dla zdrowia pozostaje standardową substancją chemiczną używaną do sterylizacji wody na całym świecie. Podczas gdy chlor zabija skutecznie mikroskopijne pasożyty, bakterie i choroby przenoszone przez wodę, takie jak cholera, przyczynia się to również do ryzyka raka i chorób serca. Dzieje się tak dlatego, że chlor jest toksyczny.

Zagrożenia związane z chlorowaniem ujawniły się po raz pierwszy w latach 50-tych XX w. Podczas wojny domowej w Korei. Żołnierze otrzymywali tabletki chlorowe do swoich stołówek. Jednak u młodych mężczyzn szybko rozwinęły się ciężkie choroby sercowo-naczyniowe. Więcej osób zmarło na choroby serca w ciągu następnej dekady niż z powodu walk.

Witamina C może natychmiast neutralizować chlor w wodzie

Chociaż oczywiste jest, że unikanie chloru jest najlepszym sposobem, można go również zneutralizować witaminą C. Witamina C czyli kwas askorbinowy, chemicznie niszczy chlor.

Jednak działa to w obje strony – chlor niszczy witaminę C. W rezultacie wzajemnie się znoszą. Dlatego przyjmowanie większej ilości witaminy C niż chloru jest kluczem do czerpania korzyści z witaminy C w stosunku do chloru.

Tylko jeden gram witaminy C może zneutralizować 100 galonów (378 litrów) wody. Efekt neutralizacji jest natychmiastowy.

Należy zauważyć, że dodanie witaminy C do wody z kranu nie czyni jej automatycznie bezpieczną. Dzieje się tak, ponieważ woda może potencjalnie zawierać szereg innych zanieczyszczeń, takich jak fluorki, pestycydy, metale ciężkie i leki farmaceutyczne.

Związki THM (trihalometany) spowodowane reakcją chloru na związki organiczne w wodzie mogą również stwarzać zagrożenie, ponieważ naukowcy nie są pewni, czy witamina C ma na nie wpływ.

Przyjmowanie wystarczającej ilości witaminy C (regularnie) może podnieść  układ odpornościowy i zdrowie na wielu poziomach. Można tylko mieć nadzieję, że pracownicy oczyszczalni ścieków i zarządcy basenów przeczytają to i zrobią coś z tym środowiskowym czynnikiem ryzyka.

Źródło: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *